Smaki półwyspu Peljesac

Pelješac jest półwyspem, który leży w południowej części dalmatyńskiego wybrzeża Chorwacji. Bez wątpienia jest uznawany za jedno z najpiękniejszych miejsc na świecie. Nie ma się zatem czemu dziwić, że tak chętnie jest odwiedzany przez turystów. To właśnie tutaj czekają: krystalicznie czysta woda, żwirowe i piaskowe plaże czy winnice, z których słynie Pelješac. Pyszne wina uznawane są za jedne z najlepszych w Chorwacji.

Dlaczego warto odwiedzić Pelješac?

Pelješac cieszy się ogromnym zainteresowaniem wśród turystów. Półwysep jest długi (ma 70 km), lecz wąski. Idealnie nadaje się na dłuższy spacer z jednej strony półwyspu na drugą, gdyż w najwęższym miejscu ma ok. 7 km. Plusem jest także stosunkowo niedaleka odległość od Dubrownika. Klimat tego półwyspu jest bardzo łagodny, dlatego koniecznie trzeba zobaczyć go na własne oczy.

Nie ulega wątpliwości, że odwiedzając Pelješac, koniecznie trzeba spróbować wina. To właśnie ten półwysep słynie z najlepszych win w Chorwacji. Warto posmakować takich win, jak Dingač, Pelješac, Plavac, Postup. Ogromny wpływ na smak ma ukształtowanie terenu, a także ilość słońca. Możliwe jest uprawianie winorośli oraz oliwek – maslinovo ulje to jedna z najlepszych oliw z oliwek na świecie i pochodzi właśnie stamtąd. Produkcja wina jest wpisana w kulturę chorwacką. Jest bardzo czasochłonna, ale to dlatego tutejsze wino wprost nie ma sobie równych.

Pelješac – kuchnia

W Chorwacji króluje kuchnia śródziemnomorska. Jeśli jesteśmy fanami tego rodzaju potraw, czyli lekkich i zdrowych, które idealnie nadają się do spożywania w gorącym klimacie, warto odwiedzić Pelješac. To tutaj zjemy przygotowane po mistrzowsku owoce morza, grillowane mięsa i ryby. Ich smak jest naprawdę wyborny – wielu twierdzi, że nie mają sobie równych w całej Europie. Turyści zachwalają również ostrygi czy małże. Do zalet kuchni chorwackiej należą również owoce – w szczególności arbuzy. Przyrządzane są na wiele różnych sposobów.

Jak widać, Chorwacja ma naprawdę wiele do zaoferowania. To idealny kierunek na wczasy nie tylko ze względu na przepiękne widoki i idealne warunki do wypoczynku, ale także wspaniałe smaki. Spędzając dni przy jedzeniu doskonałej jakości, z lampką wybornego wina, z pewnością skutecznie wypoczniemy i zdystansujemy się od codziennych problemów. To właśnie w Pelješac prawdziwą atrakcją są dzikie krewetki, które piecze się na drewnie z winorośli. Aż żal ich nie spróbować, gdy wybieramy się na chorwackie wczasy. Tych smaków z pewnością szybko nie zapomnimy!

INNE WPISY

Facebook